Physiological and biochemical potential of wheat seeds produced in different brazilian states
DOI:
https://doi.org/10.15536/thema.V22.2023.104-121.2995Palabras clave:
Triticum aestivum L., seed production, physiology and storageResumen
The objective of this work was to evaluate the physiological and biochemical performance of wheat seeds produced in different locations in Brazil. This study was conducted in a randomized block design with 11 treatments and three replications. The analysis of variance revealed significance for the Germination (G), Germination Speed (GS), Accelerated Aging (AA), Root Length (RL), Emergence Speed (ES), Seedling Length (SL), Thousand Seed Mass (TSM), Hectolitre Weight (HW), Leaf Area (LA) and the content of Protein (PTN), Lipids (LIP), Crude Fiber (FB), Ashes (CNZ), Starch (AMD), Total Carbohydrates (CT), and Non-fibrous Carbohydrates (CNF). The seeds of the cultivar TBIO Audaz originated from Brasília presented superior quality, with higher vigor in the accelerated ageing test, shoot length and emergence speed. It was also the cultivar with the highest starch content. Among the studied material, it is verified that regardless of the cultivar and local of wheat seeds production there is a positive association between the biochemical and physical attributes that influence the physiological quality of seeds, standing out the starch, fiber content and mineral material, as well as the thousand seeds mass, germination, vigor, and seedling length.
Descargas
Descargas
Publicado
Cómo citar
Número
Sección
Licencia
DECLARAÇÃO DE RESPONSABILIDADE: Certifico que participei da concepção do trabalho, em parte ou na íntegra, que não omiti quaisquer ligações ou acordos de financiamento entre os autores e companhias que possam ter interesse na publicação desse artigo. Certifico que o texto é original e que o trabalho, em parte ou na íntegra, ou qualquer outro trabalho com conteúdo substancialmente similar, de minha autoria, não foi enviado a outra revista e não o será enquanto sua publicação estiver sendo considerada pela Revista Thema, quer seja no formato impresso ou no eletrônico.
O autor responsável pela submissão representa todos os autores do trabalho e, ao enviar o artigo para a revista, está garantindo que tem a permissão de todos para fazê-lo. Da mesma forma, assegura que o artigo não viola direitos autorais e que não há plágio no trabalho. A revista não se responsabiliza pelas opiniões emitidas.
A Revista Thema é de acesso aberto (Open Access), sem que haja a necessidade de pagamentos de taxas, seja para submissão ou processamento dos artigos. A revista adota a definição da Budapest Open Access Initiative (BOAI), ou seja, os usuários possuem o direito de ler, baixar, copiar, distribuir, imprimir, buscar e fazer links diretos para os textos completos dos artigos nela publicados.
Todos os artigos são publicados com a licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional. Os autores mantém os direitos autorais sobre suas produções, devendo ser contatados diretamente se houver interesse em uso comercial dos trabalhos.