Growing seasons for different Kale cultivars
DOI:
https://doi.org/10.15536/thema.V23.2024.607-620.3554Keywords:
Brassica oleracea var. Sabellica, leafy, gourmet vegetableAbstract
The production of specialty vegetables, also known today as “gourmet” vegetables, is an activity that can bring significant economic returns, as they are products with great added value on the market. Among the various species produced for this purpose is Kale, also known as “Tuscan Kale”. The availability of technical/scientific information on the cultivation of Kale in Brazil is limited, due to its recent introduction into horticultural crops, making it necessary to develop research on various important topics for the successful production of this vegetable. The general objective of this research was to evaluate the effect of different growing seasons for different Kale cultivars in Chapecó/SC. The design used was randomized blocks, in a 2 x 3 factorial scheme (seasons x cultivars). Two growing seasons were tested: season 1 - September/October/ November, and season 2 - February/March/April. The following cultivars were evaluated: Arizona, California and Floribela. The evaluation included: plant height, number of leaves, leaf area, dry mass of leaves and productivity. The results obtained were submitted to analysis of variance and comparison of means using the Tukey test (p<0.05). It was possible to observe that the growing season influenced all the parameters evaluated, and that there was a difference in the performance of the cultivars. The second growing season, although in autumn, had above-average temperatures, which hindered and reduced plant development; in general, the first growing season provided better conditions, resulting in greater plant growth and productivity. The Floribela cultivar, among those evaluated, proved to be the most productive under the conditions in which this research was carried out.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
DECLARAÇÃO DE RESPONSABILIDADE: Certifico que participei da concepção do trabalho, em parte ou na íntegra, que não omiti quaisquer ligações ou acordos de financiamento entre os autores e companhias que possam ter interesse na publicação desse artigo. Certifico que o texto é original e que o trabalho, em parte ou na íntegra, ou qualquer outro trabalho com conteúdo substancialmente similar, de minha autoria, não foi enviado a outra revista e não o será enquanto sua publicação estiver sendo considerada pela Revista Thema, quer seja no formato impresso ou no eletrônico.
O autor responsável pela submissão representa todos os autores do trabalho e, ao enviar o artigo para a revista, está garantindo que tem a permissão de todos para fazê-lo. Da mesma forma, assegura que o artigo não viola direitos autorais e que não há plágio no trabalho. A revista não se responsabiliza pelas opiniões emitidas.
A Revista Thema é de acesso aberto (Open Access), sem que haja a necessidade de pagamentos de taxas, seja para submissão ou processamento dos artigos. A revista adota a definição da Budapest Open Access Initiative (BOAI), ou seja, os usuários possuem o direito de ler, baixar, copiar, distribuir, imprimir, buscar e fazer links diretos para os textos completos dos artigos nela publicados.
Todos os artigos são publicados com a licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional. Os autores mantém os direitos autorais sobre suas produções, devendo ser contatados diretamente se houver interesse em uso comercial dos trabalhos.