Effect of the application of alternative sprouting inducers on the 'Bordô' grape grown in the Northern Plateau region of Santa Catarina State

Authors

  • Douglas André Wurz Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Alcemir Nabir Kowal Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Thuany Aparecida Levandoski Jansen Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Thalia Aparecida Silva Maciel Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Eduarda Schmidt Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Rabechlt Stange Almeida Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Rodrigo Palinguer Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Otávio Frederico Tschoeke Steidel Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Eduardo Virmond Souza Farias Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Kelly Eduarda Demetrio Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil
  • Caroline de Souza Wisniewski Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

DOI:

https://doi.org/10.15536/thema.V23.2024.343-352.3473

Keywords:

Vitis labrusca L., hydrogen cyanamide, garlic extract, productive variables

Abstract

In order to find alternative products for inducing grapevine sprouting, the aim of this study was to evaluate the effect of sprouting inducers on the 'Bordô' grapevine grown in the Northern Plateau region of Santa Catarina State. The experiment was conducted during the 2020/2021 harvest, in a vineyard located in the municipality of Canoinhas, SC. Treatments consisted of spraying the following sprouting inducers: Control (water application), Calcium Nitrate (6% a.i.), Bluprins® (7% p.c) + Calcium Nitrate (6% a.i.), Bluprins® (7% p.c.), Garlic Extract (5% a.i.) and Dormex® (3.5% p.c). Sprouting, production variables, bunch architecture and technological maturity were assessed. The variables were subjected to analysis of variance (ANOVA) and those with a significant treatment effect were compared using the Tukey test at a 5% probability of error. The application of sprouting inducers to the 'Bordô' vine resulted in an increase in the percentage of sprouts, an increase in production and productivity, as well as an increase in the mass of bunches and the number of berries bunch-1. However, due to the increase in production plant-1, ripening was delayed in plants submitted to the application of sprouting inducers. It can be concluded that 'Bordô' grapevines grown on the Northern Plateau of Santa Catarina State should be induced to sprouting by applying Dormex® (3.5%) and Garlic Extract (5%).

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Douglas André Wurz, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Professor no Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina (IFSC) - Câmpus Canoinhas e Coordenador do Curso Superior Bacharelado em Agronomia. Engenheiro Agrônomo e Sommelier Internacional, com experiência na área de Fruticultura de Clima temperado, Viticultura, Enologia, Análise Sensorial de Vinhos, Enogastronomia e Serviço do Vinho. Mestre e Doutor em Produção Vegetal pelo CAV/UDESC; Especialista em Proteção de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa (UFV), Especialista em Manejo de Pomares de Macieira e Pereira (IFSC), Especialista em Agronegócio (Unicesumar), Especialista em Tecnologias para Educação Profissional (IFSC), Especialista em Gestão Pública (IFSC), e Especialista em Docência para Educação Profissional (IFSC). Coordena o Grupo de Estudos e Pesquisas em Fruticultura e Viticultura no Planalto Norte Catarinense.

Lattes: http://lattes.cnpq.br/5755190100264780

Alcemir Nabir Kowal, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Possui graduação em Agronomia pelo Instituto Federal de Santa Catarina (2023) e graduação em Direito pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná (2015). Especialização em Governança na Gestão Pública pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná (2018) e especialização em Tecnologias para a Educação Profissional pelo Instituto Federal de Santa Catarina (2019). Tem experiência na área de Educação.

Lattes: http://lattes.cnpq.br/0791096801660173

Thuany Aparecida Levandoski Jansen, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Possui graduação em Tecnologia em Alimentos pelo Instituto Federal de Santa Catarina(2019), curso-tecnico-profissionalizante em Técnico em Administração pelo Serviço Nacional de Aprendizagem Comercial - SC(2016) e ensino-medio-segundo-graupela E.E.B Colombo Machado Salles(2015)

Lattes: http://lattes.cnpq.br/5659716015435465

Thalia Aparecida Silva Maciel, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Engenheira Agrônoma formada pelo Instituto Federal de Santa Catarina;Técnica Química;Produtora de morangos;Possuo experiência com fruticultura e área de solos;Tenho facilidade em aprender e em escrever artigos;Curso de informática;Curso em Espanhol.

Lattes: http://lattes.cnpq.br/3547957683529489

Eduarda Schmidt, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Engenheira Agrônoma formada no Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC). Experiência na área de defesa sanitária vegetal. Fiz parte do Grupo de Estudos e Pesquisa em Fruticultura e Vitivinicultura no Planalto Norte Catarinense do IFSC. Fui estagiária do Laboratório de Pós-colheita de Produtos Hortícolas da Escola Superior de Agricultura 'Luiz de Queiroz' (ESALQ/USP). Atualmente sou aluna de mestrado do PPG Fitotecnia na ESALQ/USP.

Lattes: http://lattes.cnpq.br/3226124265316649

Rabechlt Stange Almeida, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Estudante de Agronomia Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de Santa Catarina - IFSC. Atua como bolsista voluntária no grupo de Fruticultura do Campus Canoinhas - SC. Estagiária na empresa EngeNorte topografia e engenharia citada no município de Canoinhas. Formada em técnico em Agroecologia no Colégio estadual Duque de Caxias - ensino fundamental, médio e profissionalizante (2015).

Lattes: http://lattes.cnpq.br/6537103615938254

Rodrigo Palinguer, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Estudante de Agronomia no Instituto Federal de Santa Catarina (IFSC).

Lattes: http://lattes.cnpq.br/0242616855835861

Otávio Frederico Tschoeke Steidel, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Estudante de Agronomia no Instituto Federal de Santa Catarina - Campus Canoinhas. Técnico em Informática formado pelo Serviço Social da Indústria do Paraná - SESI PR.

Lattes: http://lattes.cnpq.br/5306979194293771

Eduardo Virmond Souza Farias, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Possui ensino-medio-segundo-graupela SOCIEDADE EDUCACIONAL EXCELÊNCIA LTDA -EPP(2019). Tem experiência na área de Agronomia.

Lattes: http://lattes.cnpq.br/4614317874335608

Kelly Eduarda Demetrio, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Discente de Agronomia do Instituto Federal de Santa Catarina.

Lattes: http://lattes.cnpq.br/3406915686561329

Caroline de Souza Wisniewski, Instituto Federal de Santa Catarina – IFSC, Campus Canoinhas/SC – Brasil

Possui ensino medio pelo Colégio Estadual São Mateus (2021).

Lattes: http://lattes.cnpq.br/3552863015323248

Published

2024-06-04

How to Cite

WURZ, D. A.; KOWAL, A. N.; JANSEN, T. A. L.; MACIEL, T. A. S.; SCHMIDT, E.; ALMEIDA, R. S.; PALINGUER, R.; STEIDEL, O. F. T.; FARIAS, E. V. S.; DEMETRIO, K. E.; WISNIEWSKI, C. de S. . Effect of the application of alternative sprouting inducers on the ’Bordô’ grape grown in the Northern Plateau region of Santa Catarina State. Revista Thema, Pelotas, v. 23, n. 2, p. 343–352, 2024. DOI: 10.15536/thema.V23.2024.343-352.3473. Disponível em: https://periodicos.ifsul.edu.br/index.php/thema/article/view/3473. Acesso em: 28 jun. 2024.

Issue

Section

Ciências Agrárias

Most read articles by the same author(s)